Formy sylikonowe – doskonała alternatywa dla tradycyjnych?

Formy sylikonowe postrzegane są jako przełom w kulinariach – czy jest tak jednak na pewno? W końcu jesteśmy przywiązani do tradycyjnych, wykonanych z metalu. Nasze babcie przygotowywały swoje wspaniałe wypieki wyłącznie w formach blaszanych.

foremki silikonowe
Formy silikonowe – Zestaw 1

Silikonowe mają jednak dużo plusów. Podstawowym jest ich lekkość i wygoda użytkowania. Czy komfort, jaki niosą ze sobą takie formy, nie wpływa jednak negatywnie na smak lub wygląd wypieków? Odpowiedź jest tylko jedna: nie! Świat idzie do przodu, i dzieje się tak nie tylko w dziedzinie elektroniki czy motoryzacji. Rewolucja, jaką przyniósł ze sobą XXI wiek, wkroczyła również do naszych kuchni!

formy silikonowe
Formy silikonowe – Zestaw 2

Nie bez przyczyny nowoczesne formy sylikonowe biją rekordy popularności. Można ich używać również do zamrażania, schładzania i przechowywania. Choć oczywiście w pierwszej kolejności przeznaczone są do pieczenia. Bez obaw, nic się nie stopi ani nie odkształci, nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Wytrzymałość termiczna tych form obejmuje zakres temperatur od – 60 st. C do 230 st. C. Ich dodatkową przewagą jest fakt, że nie trzeba ich smarować tłuszczem ani wykładać papierem do pieczenia! Twoje ciasta dopieką się w nich idealnie – a ze względu na brak konieczności używania tłuszczu do formy będą również dużo zdrowsze.

Przeczytaj więcej na AleDobre.pl

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *