Kamień do pizzy powinien znaleźć się w każdej kuchni

Pyszna pizza ze świeżych składników w postaci warzyw czy wędlin smakuje naprawdę wybornie pod warunkiem, że jest ona odpowiednio przygotowana. Ciasto musi być odpowiednio ścięte i lekko wilgotne, jednak nie wysuszone. Odpowiednio dopiec pizzę jest prawdziwą sztuką, jednak z pomocą kamienia do pizzy każde danie będzie idealnie wypieczone.

Jak działa kamień do pizzy?

kamien kuchenprofi z metalową kratkąPrzede wszystkim zanim zaczniemy piec pizzę należy włożyć kamień do piekarnika na ok. 30 minut by dobrze się rozgrzał. Nigdy nie należy kłaść pizzy na zimny kamień, ponieważ nie dopiecze się od spodu i wysuszy od góry. Rozgrzany kamień idealnie ścina ciasto od spodu sprawiając, że staje się ono lekko chrupiące, natomiast góra pizzy nie jest nadmiernie wysuszona, a jedynie lekko przyrumieniona. Ponadto pieczenie pizzy na kamieniu trwa jedynie kilka minut w przeciwieństwie do pieczenia na blaszce. Ponadto kamień idealnie rozprowadza całe ciepło po cieście oraz doskonale wchłania jego wilgoć. Dodatkowo można zauważyć, że ciasto pieczone na kamieniu ma zdecydowanie mniejszą tendencję do przywierania.

Jak używać kamienia do pizzy?

Najważniejsze jest odpowiednie nagrzanie kamienia przed przystąpieniem do wypieku. Należy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę, czyli ok. 220-250 stopni Celsjusza i odczekać 30-60 minut, aż kamień osiągnie odpowiednią temperaturę. Ponadto nie wolno wkładać zimnego kamienia do rozgrzanego piekarnika, ponieważ może to powodować jego pękanie. Kamień powinien się stopniowo rozgrzewać wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku. Bardzo istotną sprawą jest także temperatura pizzy – nigdy nie należy kłaść mrożonej pizzy na rozgrzany kamień, ponieważ również może wtedy pękać pod wpływem szoku termicznego. Po przygotowaniu pizzy należy pozostawić kamień w piekarniku (pod żadnym pozorem nie wolno wyjmować gorącego kamienia z piekarnika, ponieważ grozi to poparzeniem!) do całkowitego wystygnięcia. Dopiero w momencie, kiedy kamień będzie zimny można przystąpić do czyszczenia go. Wystarczy zeskrobać z niego resztki ciasta i sosu i umyć go pod letnią wodą – nie stosować detergentów.

Wysokiej jakości kamień do pizzy do kupienia jest w sklepie www.AleDobre.pl.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *