Wałek do ciasta na pizze – jak wybrać dobrze?

wałek do przyrządzenia ciasta na pizze

Niewiele osób wie, że z wałków do ciast korzystali już starożytni Etruskowie zamieszkujący tereny północnej Italii. Przez wieki wałki wykonywane były z gliny czy butelek. Dopiero francuscy kucharze wzbogacili je w praktyczne rączki. Co warto wiedzieć na temat wałków do ciasta? Jaki model warto mieć w swojej kuchni?

Idealny wałek do ciasta na pizze

Obecnie wałki do ciasta spotkać można w zasadzie w każdej kuchni. Kształt wałka pozostał przez lata niezmienny, ale obecnie jest dość duży wybór w zakresie materiałów, z których są one wykonywane. Wałki drewniane są ekologiczne oraz praktyczne. Silikonowe wyróżniają się lekkością, a poza tym nie pochłaniają zapachów. Wałki z tworzywa sztucznego są łatwe do czyszczenia i idealnie sprawdzają się w przypadku ciasta na pierogi. Wałki stalowe wykorzystywane są przede wszystkim w profesjonalnych restauracjach. Poza tym niekiedy spotkać się można także z wałkiem termicznym, który napełnia się wodą o odpowiedniej temperaturze. W zależności od tego można łatwiej przygotować ciasto na pierogi czy makaron.

Wałek do ciasta – co warto wiedzieć?

W roku 2000 podczas Międzynarodowych Targów Wynalazców w Genewie zaprezentowany został nowy wałek do ciasta z dziurkami, przez które wysypywała się mąka. Na pomysł ten wpadła gospodyni domowa Yvonne Bekket, która miała dość ciasta, które bez przerwy przyklejało się do wałka. Zresztą wałek do ciasta to nie tylko element niezbędny w każdej kuchni, ale i ciekawy pomysł na prezent np. z okazji urodzin czy ślubu. Wałek do ciasta potrzebny jest w każdym domu, a fantazyjny model może sprawić obdarowanemu sporo radości.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *