Czym są filtry do kawy i jak ich używać?

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych przez człowieka napojów. Nie tylko jest ona smaczna i pełna estetyki, ale również nadaje potrzebnej wielu osobom dawki energii. Jednak tym, czego miłośnicy tego typu napojów nienawidzą najbardziej, są fusy. Oczywiście, na rynku można znaleźć kawę rozpuszczalną, jednak większość koneserów twierdzi, że jej smak nie dorównuje prawdziwej kawie mielonej. Dlatego też opatentowano filtry do kawy, które pozwalają na wypicie ulubionego napoju bez zostawiania fusów na dnie szklanki. Czym właściwie są filtry do ekspresu przelewowego i jak ich używać?

Filtry do kawy podstawowym zaopatrzeniem każdego baristy

Filtr do kawy to prosty, zwykle papierowy produkt, który ma za zadanie przepuścić do filiżanki wodę, jednocześnie pozwalając na wyciągnięcie z niej fusów po zaparzeniu. Zwykle stosowane są filtry papierowe, jednak coraz częściej można spotkać się z ich materiałową, bądź metalową odmianą. Filtry papierowe do kawy należy kupować z dużą rozwagą, ponieważ słabo wykonane mogą się przerwać w ekspresie i przepuścić fusy do napoju.

https://gastronet24.pl/13055-filtry-do-kawy

Historia filtrów do kawy

Filtry papierowe zostały wynalezione jeszcze przed I wojną światową w Niemczech. Pewna domowa gospodyni, pani Bentz, postanowiła wyłożyć mosiężny garnek bibułami do usuwania kleksów atramentu, aby sprawdzić, czy poradzą sobie one z zatrzymaniem fusów od kawy. Eksperyment oczywiście się udał, a kilka lat później, kobieta założyła własną firmę i zaczęła hurtowo sprzedawać filtry do kawy.

Jak używać filtrów?

Użycie filtrów jest bardzo proste i na pewno każdy poradzi sobie z obsługą ekspresu przelewowego. Wystarczy zagiąć obrzeża filtru i nałożyć je na lejek, po czym można wsypać na nie odpowiednią ilość kawy i zalać wrzątkiem. Jeśli są to filtry papierowe, to po zaparzeniu należy je wyrzucić i wymienić na nowe.